Öncelikle şunu söyleyim bu konuyu hortlattığın için teşekkürler. Güzel konu gerçekten. Başlayalım
Hangi Stark PoVları hayatta kalacak?
Arya ve Brandon kesin. Zaten bu ikisi ana karakter seri sonuna kadar ölmezler. Sansa ana karakter değil ama vadiyi şimdilik olaylara bağlayan en güçlü şey Sansa. Dizideki ilerlemeyi de dikkate aldığımızda ölmez bu karakter
Hangi Lannister PoVları hayatta kalacak?
Hepsi. Cersei aslında kitap ilerleyişine göre gidici gibi duruyor. Her şeyi elinden kaybeden bir kadın dibe vurmuşken nasıl yükselsin değil mi? Zaten kehanetten dolayı sonu aşağı yukarı belliyken bu kadar sündürme olur mu belli değil. Ama sorun şu ki Cersei’nin yerini dolduracak bir karakter yok. Stark Lannister mücadelesi en ana temalardan birisi, malum mektupta bile bozulmuş değildi. Dolayısıyla Cersei’nin bir şekilde yaşayacağını ve demir tahta oturacağını düşünüyorum. Dizide de öyle oldu zaten.
Hangi PoVların öleceğini düşünüyorsunuz?
Victorian çok büyük ihtimalle. Martin böyle hikaye açısından gerekli olsa da bir yerden sonra yolun tıkanmasını sağlayan karakterleri ortadan kaldırmayı tercih ediyor. Victorian’ın şu evlilik, eski usul muhabbetleri aşılması zor durumlar. Bir de Martin’in öldürdüğü karakterler genelde karakter gelişimi sona ermiş olan ve bununla aynı anda serinin temel taşları arasında yer almayan karakterler.
Barristan
Ned’in yolundan gidiyor. Onurlu ancak entrikadan anlamayan, buna rağmen zorunlu olarak entrika işlerine çekilmiş birisi. Yabancı ülke, yabancı insanlar. Kraliçesi de gitti zaten. Şu parfüm kokulu kethuda(malum Quaithe dikkat et demişti Dany’e) ile fazla yakın. Birnevi Baelish rolünü üstlenecek gibi 
Arys Oakhearth
Eğer Doran’ı harcarlarsa gidici olabilir. Ki Doran harcanır gibime geliyor.
Kış Rüzgarları’nın sonunda Daenerys Westeros’da olacak mı?
Dönmesini çok istesem de bu yavaşlıkta zor gibi duruyor. Bana yola çıktığı anda kitap bitecek gibi geliyor ama bir yandan bu adam hem Dany’nin Westeros işgalini hem de Akgezen savaşını tek kitapta nasıl işler? Fazla yavan kalmaz mı? Malum seri sadece 3 kitapken bu iki konuya birer kitap düşüyordu. Belki adam 8’i 9’u 10’u yazar. Bilemiyorum. Bence kitap sonu gelmezden yana oyumu kullanıyorum.
Kış Rüzgarları’nın sonunda Ak Gezenler Westeros’u istila etmiş olacaklar mı?
En iyi ihtimalle kitap sonu sur yıkılır. Ama dizi ilerleyişini baz alırsak o da olmayabilir bence. Yani akgezen istilası uzak ihtimal.
Kitabın sonunda Demir Taht’da kim oturuyor olacak?
Euron ve Cersei.
Aegon olmaz. Çünkü Targaryenlerin yeniden demir tahta geçmesi seri için çok önemli bir olay. Martin bunu sahte, sahte olmasa da fazla üstüne yatırım yapılmamış(yani 5. Kitapta ortaya çıkan povu olmayan) bir karaktere yaptırmaz.
Bunun dışında şu 3 çocuk taç giyecek ve ölecek muhabbeti son bulur artık. Zira son kitapta bir şetlerin toparlanması lazım. Artık akıbeti belligeçiş karakterlerine kalmamalı ortam son kitapta
Az önce Lannister povu konusunda Cersei’nin geleceğine ilişkin düşüncelerimi yazmıştım. Ama Cersei’nin kralın şehrini ele geçirerek tek hakim olması mümkün değil. Tüm diyar üstüne gelecek. Güçlü müttefiklere ihtiyaç var ki bunların arasından en ihtimal dahilinde olanı Euron gibi geliyor. Zaten Tyrell kuvvetlerini bayağı ezikledi. Dorne donanmaya sahip değil. Taç topraklarının düzgün donanması yok, saldırıya açık. Burada Euron çözüm olabilir. Zaten kendini demir tahtta gördüğü bir rüya da var. Ayrıca muhtemelen Cersei ve Euron eşit statüde olurlar.
Kitabın sonunda Winterfell kimin elinde olacak?
Kitabın sonunda Jon Snow King in the North olur bence. Bu yüzden Jon’un elinde olur. Eğer farklı ve hızlı bir kurguyla Jon’un kimliği erken ortaya çıkarsa, Jon Kuzey’in demir taht adayı olurken Winterfall Brandon(dizideki esrarkeş kafasına girmezse
) veya Rickon’a(yaşarsa) gidebilir.
Samwell, Oldtown’da hangi gizemi çözecek?
Akgezenler, ejdercamı falan muhtemelen. Karakter gelişimi Gecegözcülerinin beyni şeklindeydi bu yönde ilerleyecektir. Ama bunun dışında şu Azor Ahai konusunda hepimizi bir güzel aydınlatabileceğini düşünüyorum. Ha bu arada bence Sam kitap sonuna kadar çıkamaz OldTown’dan. Yani ne sır keşfedecekse bu kitapta göremeyiz. Birnevi Brynden’ın yanına giden Bran gibi 3 5 pov atıp hypelar bizi.
Cersei davasını kazanacak mı?
Şimdi bazı şeyleri yorumlarken seride gerçekleşen şeylerin amacına bakmak lazım. Martin belli ki bir şekilde halkın gerçekleri bilmesini istiyor. Bunun altyapısını kaç kitaptır hazırladı Cersei’nin tutuklanması ise zirve noktasıydı
Eğer Cersei davayı kazanırsa bunlar anlamsız olur
Kaybederse de fazla basit olur
Yani dizideki gibi kıvıracağı düşüncesindeyim. Çılgınateş mi olur, başka bir şey mi olur bilemem.
Zaten Cersei’nin davayı kaybetmesi şuanda şehirde egemen unsur olan Tyrelların da işine gelmez. Çünkü dava kaybedilirse Margeaery’nin kraliçeliği de yanar. Bu yüzden onlar da engel olmaya çalışırlar ve bu da Cersei’ye vakit kazandırır. Öte yandan dizide Lannister tarafına geçen, kitapta ise taraf değiştirme göndermesi yapılan Randyll şehirdeki asıl güce sahip. Bunu da dikkate almak gerek.
Aegon sahte mi?
Şu Mopatis-Serra teorisi bence çok sağlam. Muhtemelen sahte.
Jon hâlâ hayatta mı?
Her türlü dirilecek zaten sıkıntı yok.
Hayattaysa, Jon kendisine bırakılan mirası öğrenecek mi?(Winterfell) Öğrenecekse nasıl?
Kesinlikle evet. O miras boşuna bırakılmadı. Bu sayede suru terk etmesinin ölüm dışında ahlaki temeli oluşturulmuş oldu(malum internet yok o zamanlarda, kuzeyli lordlar yemin bozma sebebi için ama öldü dirildi denmesine aval aval bakabilirlerdi). Yani öğrenmeyecekse anlamı yok bence o mirasın.
Nasıl meselesine gelince. Ben pek çok Kuzeyli lordun bunu bildiği düşüncesindeyim. Hangisi denk gelirse artık.
Dorne’un rolü ne olacak?
Aegon faktörü yüzünden benim kafamda en belirsiz kalmış bölge Dorne. Aegon’a karşı bakış açılarına, Aegon’un hareketlerine, Dany’nin geliş zamanına göre pek çok şey farklı yönde gelişebilir. Ama kesin olan tek bir şey var: Myrcella taç giyecek. Myrcella ise bir Martell ile evli yani bu durum Martelları demir tahta geçirecek. Yani Martell hanesi büyük ihtimalle Myrcella üzerinden oynar. Dany şimdilik uzakta üstelik teklifini kabul etmedi. Aegon işleri karıştırıyor ama Aegon’un geleceği belirsizken Myrcella hakkında elimizde en azından sağlam bir kehanet var. Bu yüzden şartların Dany’e benzer şekilde Aegon’u da devreden çıkarabileceği düşüncesindeyim. Tabi Myrcella Dorne’dan bağımsız demir tahta da oturabilir ama böyle bir durumda Dorne’un Myrcella gibi sağlam bir kozu bırakacağını da pek sanmıyorum işin açığı. Ne yapar ne ederler ailecek çöreklenirler saraya. Hatta bence bahsi geçen 3 kraliçe Cersei Margeary Myrcella(tabi Myrcella kukla burada Cersei nasıl kendi kızına karşı savaşır demeyin) Kraliçe deyince bu denkleme otomatikman Dany de dahil ediliyor ama bunu söyleyen Baelish. Bir kahin değil. Dany de diyara göre şimdilik 6. Kitap gibi ne zaman geleceği belli olmayan uzak bir ihtimal. Baelish bu sözü mevcut durum üzerinden söylemiş olabilir.
Tabi bütün bu saydıklarım dışında Why both durumu da olabilir. Bir süre Aegon’u destekleyebilirler, bir kısmı Aegon’a oynarken bir kısmı başka türlü yapar falan.
Demir Adalar’ın rolü ne olacak?
Tyrell donanması yok edip, Eskişehiri yakıp, Garlan’ı öldürüp (
) Tyrell topraklarına büyük zarar verecekler ve Euron kendini eninde sonunda Cersei’ye yamayacak
Hangi gizem veya teori bu kitapta çözülecek?
Jon Kuzey kralı olacağına göre Kuzey komplosu meselesi ve Kuzeyli lordların amaçları
Jon’un gerçek kimliği. Brandon dizide olduğu gibi görür bence onun dışında ne kadar açıklanır bilemem. Ben Jon’un kral olduğunu bilen yegane kişilerin, Jon’un gerçek kimliğini bilen yegane kişinin yanına gitmesinin tesadüf olmadığınu ve bu yüzden bir şeylerin daha erken ortaya çıkabileceği düşüncesindeyim ama bakalım.
Brandon muhtemelen Akgezenler hakkında başka sırlar da öğrenebilir
Samwell birkaç yeni şey öğrenir.
Dany’nin görülerinin bir kısmı sonuca gelir
Jaime, LS’ye Lannisterları ve Freyleri çökertmesi için yardım edecek mi?
Sanmam, beyin kontrolü yöntemine sahip değiller neden Jaime gibi güvenmedikleri birine Special Agent muamelesi yapsınlar? Ama gene de bazı noktalarda yardımı dokunabilir.
Starklar birbirini bulacaklar mı?
Starklar da Dany kadar kasıntı bir durum yok. Yani yakın sayılırlar birbirlerine ve ve Dany gibi büyük bir engel/sorumluluk da yok. Gerçi Arya ciddi bir eğitim içinde ama onun da niteliği nedir kesin bilmiyoruz. En nihayetinde kavuşacaklar ve bu kitapta olmaması için de sebep yok. Hatta Kuzeyin bağımsız olmasında bence Jon dışındakilerin de rolü olabilir.